DIGITAL HOSPITAL

Diferențele dintre

Spitalul Clasic și Spitalul Digital

Sistemul Informatic de Telemedicină Integrata Spirocco Digital Hospital
Revoluția Sănătății Conectate

Telemedicina este o ramură a medicinei care utilizează tehnologia informației și comunicațiilor pentru a oferi servicii medicale la distanță. Aceasta presupune furnizarea de îngrijire medicală, diagnosticare, consultații și monitorizare a pacienților folosind mijloace de comunicare online, cum ar fi telefoane mobile, computere, videochat și alte tehnologii digitale.

Spitalul Digital este o instituție medicală care integrează în mod extensiv tehnologiile digitale în toate aspectele asistenței medicale. De la colectarea și stocarea datelor medicale, diagnosticarea și tratamentul pacienților, continuarea îngrijiri de la distanță post-spitalizare, până la gestionarea eficientă a resurselor și conectarea pacienților cu profesioniștii din domeniul sănătății, aceste spitale aduc sănătatea în era digitală.

Diferențele dintre un spital clasic și unul digital sunt semnificative și reflectă avansurile tehnologice și schimbările din industria medicală.

Iată o comparație a acestor două tipuri de spitale:

 1. Dosare medicale și documentare:
  • Spital clasic: Acces dificil la istoricul pacientului: Căutarea și găsirea informațiilor din dosarele medicale pe suport de hârtie pot fi consumatoare de timp și uneori dificile. Personalul medical poate întâmpina dificultăți în găsirea rapidă a informațiilor relevante despre un pacient.

Pierderi sau deteriorări ale documentelor: Dosarele medicale pe hârtie sunt susceptibile la pierderi sau deteriorări. Aceasta poate duce la pierderea permanentă a informațiilor medicale importante sau la incapacitatea de a le recupera într-o stare utilizabilă.

Timp pierdut: Procesarea hârtiilor și găsirea informațiilor pot duce la pierderea timpului care altfel ar putea fi folosit pentru îngrijirea pacienților. Acest lucru poate afecta eficiența și calitatea actului medical.

 • Spital digital: În contrast, sistemele informatice de gestionare a dosarelor medicale (Electronic Health Records – EHR) pot rezolva aceste probleme, oferind acces rapid la informații, reducând riscul de pierdere sau deteriorare a documentelor și facilitând schimbul eficient de informații între profesioniștii din domeniul sănătăț Aceste tehnologii sunt proiectate pentru a îmbunătăți gestionarea informațiilor medicale și pentru a sprijini oferirea unei îngrijiri medicale mai eficiente și sigure.

 

 1. Diagnostic și tratament:
 • Spital clasic: Metodele de consultare a pacienților în spitalele clasice implică interacțiunea directă între personalul medical și pacienți pentru a colecta informații relevante despre starea de sănătate a acestora. Diagnosticul și tratamentul se bazează pe examinări fizice cu prezență fizică și experiența medicilor.
 • Spital digital: Folosește tehnologii precum imagistica medicală avansată, telemedicina și analiza datelor pentru a sprijini diagnosticul și tratamentul. Cu ajutorul inteligenței artificiale, Spitalul Digital poate efectua analize rapide și precise ale datelor medicale pentru a ajunge la diagnoze mai bune. Algoritmii avansați pot detecta mai devreme boli precum cancerul sau afecțiunile cardiace, ceea ce poate salva vieț

Rapiditate și eficiență: Telemedicina permite consultări medicale rapide și eficiente. Pacienții pot obține răspunsuri la întrebările lor medicale sau pot primi sfaturi de specialitate într-un timp mai scurt decât în cazul programărilor tradiționale.

Spitalul Digital face posibilă telemedicina, permițând pacienților să aibă consultații online cu medici de la distanță. Acest lucru este crucial în cazurile de urgență și pentru persoanele cu dificultati motorii care nu se pot deplasa la spital fizic. Consultațiile online sunt, de asemenea, o modalitate eficientă de a monitoriza starea pacienților cronici în timp real.

Mai mare accesibilitate pentru pacienții cu mobilitate redusă: Persoanele cu mobilitate redusă sau cu dizabilități pot beneficia de servicii medicale mai ușor prin telemedicină, deoarece nu trebuie să se deplaseze fizic la cabinetul medicului

Reducerea expunerii la infecții: În special în timpul pandemiilor sau a altor situații de criză, telemedicina poate ajuta la reducerea riscului de transmitere a infecțiilor, deoarece pacienții nu trebuie să intre în contact fizic direct cu alți pacienți sau personal medical.

Consultări Imediate: Obțineți răspunsuri la întrebările medicale în câteva minute, nu în câteva săptămâni. Telemedicina permite consultații rapide și eficiente.

Accesibilitate îmbunătățită la servicii medicale: Telemedicina permite pacienților să consulte medici sau specialiști în sănătate de la distanță, eliminând barierele geografice. Aceasta este deosebit de utilă pentru cei care trăiesc în zone izolate sau cu resurse medicale limitate.

 

 1. Monitorizarea pacienților:
 • Spital clasic: Într-un spital clasic, monitorizarea pacienților se realizează în principal prin prezența fizică, prin observarea directă a stării de sănătate a pacientilor, în special pe durata spitaliză Personalul medical, efectuează monitorizarea folosind diferite metode clasice, observație directă, comunicare directă, monitorizare vizuală,
 • Spital digital: Tehnologia modernă a adus îmbunătățiri semnificative în monitorizarea pacienților, cu dispozitive medicale mai avansate și sisteme informatice care pot oferi informații în timp real către personalul medical. Este important să subliniem că avansurile tehnologice în domeniul sănătății au dus la dezvoltarea unor soluții mai avansate pentru monitorizarea pacienților, cum ar fi tehnologiile de monitorizare remote sau dispozitivele medicale inteligente.

      Folosește dispozitive și senzori pentru monitorizarea continuă a pacienților și transmiterea datelor către personalul medical. Acestea pot oferi o monitorizare continuă și pot trimite informații în timp real către personalul medical, îmbunătățind astfel gestionarea și îngrijirea pacienților. Dispozitivele medicale conectate pentru a monitorizare pot fi purtate de pacient sau instalate în mediul lor (de exemplu, acasă).

      Continuitatea îngrijirii: Pacienții pot menține o comunicare constantă cu furnizorii lor de servicii medicale, permițându-le să urmărească și să gestioneze mai eficient afecțiunile cronice sau tratamentele pe termen lung.

      Monitorizare la domiciliu: Telemedicina permite monitorizarea continuă a pacienților la domiciliu prin intermediul dispozitivelor medicale conectate, permițând medicilor să urmărească mai bine evolutia pacienților și să intervină în timp util în cazuri urgente, pot fi setate parametrii cu alerte și notificări automate în cazul în care apar anomalii sau semne de agravare a stării pacientului.

 

 1. Procese administrative:
 • Spital clasic: Depinde de procese administrative manuale, cum ar fi programările pacintilor pentru consultatii, facturarea și gestionarea resurselor umane, evidenta, crearea și gestionarea dosarelor medicale pe hâ
 • Spital digital: Automatizează multe dintre procesele administrative, reducând timpul și eroarea umană. Un alt beneficiu al Spitalului Digital este gestionarea mai eficientă a resurselor, programarea pacienților, gestionarea stocurilor de medicamente și alocarea personalului pot fi optimizate pentru a reduce costurile și a asigura un flux de lucru mai fluid, crearea și gestionarea dosarelor medicale electronice, emiterea retetelor, a schemelor de tratamet, a deconturilor cu casa de asigurari, facturarea si incasarea servciciilor medicale cu plata se pot face prin sistemul digital.

    Flexibilitate: Medicii pot programa consultații la orice oră a zilei sau a nopții, ceea ce se traduce prin mai multă flexibilitate pentru pacienți.

    Reducerea presiunii asupra sistemului de sănătate: Consultațiile online pot contribui la reducerea supraaglomerării spitalelor și la gestionarea mai eficientă a resurselor medicale.

 

 1. Comunicare și colaborare:
 • Spital clasic: Comunicarea între departamente sau personal se face greoi și poate duce la întârzieri în îngrijirea pacienț
 • Spital digital: Folosește instrumente de comunicare și colaborare online pentru a facilita schimbul rapid de informații între personalul medical și departamente.

      A doua opinie: Pacienții pot obține cu ușurință a doua opinie medicală de la specialiști din întreaga lume, fără a fi nevoie să călătorească.

      Posibilitatea de a accesa specialiști: Telemedicina facilitează consultarea cu specialiști medicali care pot fi în altă parte a țării sau chiar în străinătate, ceea ce poate îmbunătăți calitatea îngrijirii medicale pentru pacienți.

 

 1. Accesul la date și informații:
 • Spital clasic: Accesul la date și informații este limitat la locația fizică a dosarelor și a documentelor medicale.
 • Spital digital: Personalul medical poate accesa datele și informațiile relevante de la orice locație, cu acces la internet și permisiuni adecvate, acces facil la dosarele medicale electronice.
 1. Securitatea datelor:
 • Spital clasic: Dosarele medicale pe hârtie pot fi vulnerabile la pierdere, furt sau acces neautorizat.
 • Spital digital: Acordă o atenție deosebită securității datelor pentru a proteja informațiile medicale sensibile.

Securitatea datelor: Platformele de telemedicină pun un accent deosebit pe protecția datelor personale și respectarea confidențialității pacienților.

Confidențialitate și securitate: Telemedicina este concepută pentru a proteja confidențialitatea datelor medicale și a informațiilor pacienților, oferind o securitate sporită pentru transferul și stocarea datelor medicale.

 

 1. Experiența pacienților:
 • Spital clasic: Timp de așteptare lung și procese administrative inconfortabile pentru pacienț
 • Spital digital: Poate oferi programări mai rapide, servicii de telemedicină și comunicare mai eficientă cu pacienții, ofera consultatii de la distanta, reduce deplasarile pacientilor la spital pentru consult sau monitorizare.
 1. Eficiența și economisirea costurilor:
 • Spital clasic: Poate avea procese ineficiente și cheltuieli suplimentare cu hârtia și pastrarea documentelor.
 • Spital digital: Poate îmbunătăți eficiența operațională și reduce costurile pe termen lung prin automatizare și utilizarea tehnologiei.

     Economie de timp și bani: Pacienții nu mai trebuie să călătorească până la cabinetul medicului, ceea ce economisește timp și costurile asociate cu transportul și șederea la distanță. De asemenea, se poate economisi și timpul petrecut în așteptarea la clinică sau spital.

     Reducerea costurilor sistemului de sănătate: Telemedicina poate reduce costurile pentru furnizorii de asistență medicală și pentru sistemul de sănătate în ansamblu, prin reducerea cheltuielilor cu infrastructura fizică și cu personalul auxiliar.

 

 1. Extinderea serviciilor medicale:

Telemedicina face posibilă oferirea de servicii medicale de specialitate în zone geografice cu resurse limitate sau în comunități izolate.

Toate aceste puncte forte fac din telemedicina integrata o opțiune atractivă pentru spitale si pentru pacienți, oferind acces la îngrijirea medicală de calitate într-un mod mai convenabil și eficient.

În general, spitalele digitale tind să fie mai eficiente, mai precise și mai orientate spre pacienți datorită utilizării tehnologiei pentru a îmbunătăți procesele medicale și administrative. Cu toate acestea, implementarea unui spital digital implică investiții în tehnologie și formarea personalul medical, echipa dedicata, vointa.

 

Concluzie

Spitalul Digital reprezintă un pas major în evoluția asistenței medicale, aducând sănătatea în secolul XXI. Cu ajutorul tehnologiei, pacienții primesc tratamente mai bune, mai rapide și mai precise, iar spitalele devin mai eficiente în gestionarea resurselor. Trebuie acordată o atenție deosebită securității datelor și accesului la asistența medicală pentru toți, pentru a ne asigura că de această revoluție medicală beneficiază pe deplin societatea.

Aceasta este doar începutul, iar viitorul Spitalului Digital promite inovații și progrese uluitoare în asistența medicală.