DIGITAL HOSPITAL

Monitorizarea Medicală

a Pacientilor Cronici prin Telemedicina Integrată

Monitorizarea de la distanță a pacienților cronici reprezintă o componentă importantă a telemedicinei și a îngrijirii medicale moderne. Această practică implică utilizarea tehnologiei pentru a urmări și gestiona pacienții care suferă de afecțiuni medicale cronice, cum ar fi diabetul, hipertensiunea arterială, boli cardiace, astmul sau boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC).

Cum Funcționează Monitorizarea de la Distanță a Pacienților Cronici:

  1. Dispozitive de Monitorizare: Pacienții pot fi echipați cu dispozitive medicale portabile, cum ar fi tensiometre, glucometre, puls-oximetre sau dispozitive de monitorizare a ritmului cardiac, termometre digitale, etc., care colectează date despre starea lor de sănătate.

 Prin utilizarea Sitemului de Telemedicină Integrată Spirocco Digital Hospital (SDH) medicul poate monitoriza de la distanță anumite funcții vitale, biologice și fiziologice ale pacientilor.

Iată câteva exemple de astfel de funcții monitorizate:

Tensiunea arterială (TA): Dispozitivele de măsurare a tensiunii arteriale pot fi utilizate pentru a monitoriza regulat nivelurile de presiune arterială ale pacienților.

Frecvența cardiacă (puls): Monitoarele cardiace portabile sau alte dispozitive pot înregistra frecvența cardiacă în timp real, furnizând informații despre ritmul cardiac, EKG și eventualele anomalii.

Frecvența respiratorie: Dispozitivele de monitorizare a respirației pot evalua numărul de respirații pe minut și pot detecta modificări semnificative.

Saturatia, Masurarea nivelul oxigenului din sange: Pulsoximetria, o metoda noninvaziva si nedureroasa de a testa si masura nivelul saturatiei de oxigen din organism, sau nivelul oxigenului din sange, folosita pentru a monitoriza starea de sanatate a oricârui pacient care sufera de o boala ce ii afecteaza nivelul de oxigen din sange.

Măsurarea funcției pulmonare: Spirometria este un test de respirație folosit pentru măsurarea funcției pulmonare. Pentru realizarea testului se folosește un dispozitiv (spirometru), cu ajutorul acestui test este măsurată atât cantitatea de aer inspirată, cât și ușurința și rapiditatea cu care este expirat aerul din plămâni.

Temperatura corpului: Termometrele digitale sau alte dispozitive pot măsura temperatura corporală și pot alerta asupra eventualelor febră sau variații semnificative.

Monitorizarea activității fizice: Dispozitivele de monitorizare a activității fizice pot oferi informații despre nivelul de activitate al pacientilor, inclusiv numărul de pași, durata exercițiilor etc.

Monitorizarea somnului: Dispozitivele de monitorizare a somnului pot furniza date despre calitatea și durata somnului, ajutând la evaluarea stării de odihnă a pacienților.

Indicele de masă corporală (IMC): IMC este un indicator al greutății corporale în raport cu înălțimea. Valorile anormale pot indica subnutriție sau obezitate, ambele fiind factori de risc pentru sănătate.

Glicemia: Monitorizarea nivelului de glucoză în sânge este importantă pentru depistarea diabetului sau a altor probleme legate de metabolismul glucozei. Pentru pacientii cu diabet sau cu risc de diabet, dispozitivele de monitorizare a glicemiei pot furniza informații utile privind nivelurile de glucoză în sânge.

Densitate osoasa: Osteodensitometru cu ultrasunete – densitometrele osoase care folosesc măsurători cu ultrasunete sunt utilizate pentru a evalua densitatea osoasă, de obicei la calcaneu sau patelă. Determinarea, monitorizarea densitatii osoase este un bun predictor al riscului de fractura.  

Funcția renală: Prin monitorizarea parametrilor cum ar fi nivelul creatininei și analiza urinei, medicul poate evalua funcția renală și identifica eventuale probleme renale.

Evaluarea funcției hepatice: Prin teste de laborator care măsoară enzimele hepatice și alte markeri, medicul poate evalua funcția ficatului.

Stresul și măsurarea electrodermală a conductivității pielii: Dispozitivele de monitorizare a stresului pot evalua nivelurile de stres ale pacientilor prin măsurarea variabilității ritmului cardiac și a conductivității pielii.

 

  1. Transmiterea Datelor: Datele colectate de aceste dispozitive sunt transmise automat la distanță către furnizorii de servicii medicale sau către platformele de telemedicină. Acest lucru poate fi realizat prin intermediul conexiunii la internet sau prin tehnologii wireless.
  2. Analiza Datelor: Datele sunt analizate de către profesioniștii din domeniul sănătății pentru a monitoriza evoluția afecțiunilor pacienților. Aceasta poate include măsurarea nivelurilor de zahăr din sânge, tensiunea arterială, nivelul de oxigen în sânge sau frecvența cardiacă, temperatura.
  3. Intervenție și Management: Pe baza datelor colectate, furnizorii de servicii medicale pot interveni pentru a ajusta tratamentul, a furniza recomandări sau a programa consultații online sau cu prezenta fizica cu pacienții, în funcție de nevoile individuale.

 

Beneficii ale Monitorizării de la Distanță a Pacienților Cronici:

  1. Management Mai Eficient: Monitorizarea de la distanță permite identificarea și gestionarea mai rapidă a schimbărilor în starea de sănătate a pacienților, reducând riscul complicațiilor.
  2. Reducerea Costurilor: Pacienții cronici pot necesita vizite frecvente la cabinetul medical. Telemonitorizarea poate reduce costurile asociate acestor vizite, în special pentru transport și timpul petrecut în așteptare.
  3. Calitatea Vieții Îmbunătățită: Pacienții se simt mai implicați în propria lor îngrijire și au acces mai ușor la sfaturi și tratament.
  4. Prevenirea Spitalizărilor: Prin monitorizarea constantă, se pot identifica problemele înainte de a deveni critice, prevenind astfel spitalizările neplanificate.
  5. Resurse Medicale Optime: Furnizorii de servicii medicale pot aloca resursele în mod eficient, concentrându-se pe pacienții care au nevoie cel mai mult de îngrijire intensivă.
  6. Confortul Pacienților: Pacienții pot fi monitorizați în confortul propriilor locuințe, evitând necesitatea deplasării la spital sau clinică.

 

Monitorizarea de la distanță a pacienților cronici reprezintă un pas important în direcția îmbunătățirii asistenței medicale și a creșterii calității vieții pacienților cu afecțiuni cronice. Cu tehnologii din ce în ce mai avansate și reglementări adecvate pentru protecția datelor pacienților, această practică are potențialul de a aduce beneficii semnificative atât pentru pacienți, cât și pentru sistemul de sănătate în ansamblu.

12.01.2024

Martin Bikfalvi

Spirocco Digital Hospital

Sistem Informatic de Telemedicină Integrată